BUHAR SIKIŞTIRMALI EVAPORATÖR İLE “KARASU”NUN ARITILMASI
Zeytinyağı fabrikalarının atık suyu olan “Karasu”nun arıtılması için TÜBİTAK tarafından desteklenen bir çalışma başlatılmış ve patent başvurusu ile koruma altına alınmıştır.
Projede arıtma tesisi 2 aşamalıdır.
Birinci kademe prensipte bir Evaporatör’dür. Atık su burada kaynatılır. Çıkan buharlar yoğuştuğunda KOİ’si (Kimyasal Oksijen İhtiyacı) yaklaşık 100.000’lerden 2.000’lere düşmüş olur.
Bu Evaporatör’ün özelliği, herhangi bir atık suyu çok düşük maliyetle kaynatabilmesidir. Bunun için: 100 derecede kaynayan suyun buharı, bir kompresörle adiabatik olarak sıkıştırılarak , 108 dereceye çıkarılır. 108 derecedeki buharla 100 derecedeki su kaynatılırsa (bu arada 108 derecedeki buhar yoğuşarak) kaynama enerjisi geri kazanılmış olur. Bu sayede 10-15 kWsaatlik (6 TL karşılığı) elektrik enerjisiyle, bir ton su kaynatılmış ve yoğuşturulmuş olur. Bu suyun KOİ’si maalesef yasal limitlerin (200 ppm) üzerinde olduğundan, ikinci bir kademe gerekmektedir.
2.kademe de bir “Reverse Osmosis” ünitesidir. Buraya 10-15 bar da verilen yoğuşmuş suyun permeatının KOİ’si yaklaşık 150 ppm olmaktadır (recovery %90).
Karasuya bu teknolojileri uygulayarak, yasal limitlerin altına verimli şekilde(zeytin fabrikalarının ödeyebilecekleri ilk yatırım ve işletme giderleri ile) inilebildiği gösterilmiştir.