1-YÜZER ARITMA PROJESİ
PROJENİN AMACI VE GEREKÇESİ
Türkiye’nin denizlerinde yat, özel veya çarter teknelerinin evsel atık sularından kaynaklanan deniz kirliliği önleme amacıyla şu an yedi adet atık su toplama teknesi denenmektedir. Bu tekneler yatlara yanaşarak atık sularını almakta ve en yakın arıtma tesisine götürmektedir. Her ne kadar bu sistem mevcut arıtma tesisine yakın yerlerde başarıyla gerçekleştirilmekte ise de (Göcek, Fethiye vs) ilk yatırım ve işletme giderlerinin yüksekliği dolayısıyla uygulama alanının genişletilmesi kısa zamanda mümkün olamayacaktır.
Firmamızın 2015 dan beri üzerinde çalışmakta olduğu projemizde ise problemi kaynağına en yakın noktada çözme amaçlanmaktadır. Buna göre yat ve teknelerden toplanan atık suları en yakın arıtma tesisine götürmek yerine arıtıp denize vermektir, yani bir çeşit “yüzer arıtma”. Bu sayede en önemli masraf olan arıtma tesisine nakliye giderleri sıfırlanacaktır. Geriye kalan az bir seyir ve arıtma prosesi için gerekli enerji de güneş ve rüzgardan sağlanırsa masraflar daha da düşürecektir.
Projemizin püf noktası üreteceğimiz özel “yüzer arıtma” tesisi bir taraftan insan faktörünü (hata, suiistimal) ortadan kaldırılabilecek diğer taraftan da yetkililerin kolayca kontrolünü sağlayabilecektir.
1-“Yüzer arıtmalar” belli koylarda çalışacak 2 veya 3 yakın koya birden hizmet verebilecektir.
2-Bir defada 10-15 ton su alabilecek ve günde 2 veya 3 defa bunu arıtıp yeniden su alabilecektir.
3-Yatlar arası seyir ve arıtma enerjisini güneş ve rüzgardan sağlayarak işletme giderlerini düşüreceklerdir.
4-Yönetmelikte belirtilen kirlilik parametrelerini (KOI, AKM) online(sürekli) ölçebilecek donanıma sahip olacaklar.
5-Deşarj tarihi-saati, koordinatları, deşarj borusunun ucunun derinliği, miktarı ve arıtılmış suyun analiz neticeleri deşarj esnasında ilgili resmi kuruluşlara otomatik olarak internet üzerinden gönderilecektir.
2-ATIK SU ANALİZ CİHAZI
Portatif, enerjisini güneşten sağlayan, neticeleri internet üzerinden yollayabilen bir atık su analiz cihazı geliştirilmektedir. Online olarak : KOİ, AKM, FOSFAT, AMONYAK VE NİTRAT analizleri yapabilecek bir cihaz üzerinde çalışılmaktadır.